Επιτραπέζια Παιχνίδια

 

Αν για πολύ καιρό τώρα προσπαθούσατε σκληρά να καταπολεμήσετε την ακατανίκητη έλξη τού να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, θα νιώσετε ανακούφιση μαθαίνοντας ότι δεν είναι τελικά κάτι κακό. Αντιθέτως παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια για χαβαλέ ή και ανταγωνιστικά μπορεί να γίνεται εξυπνότεροι – ή όχι;
Ας το ψάξουμε λοιπόν μαζί λίγο καλύτερα για να δούμε τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία ενός ανθρώπου.

 

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με το δεδομένο ότι επιτραπέζια παιχνίδια δεν είναι μόνο η Monopoly το Scrabble και το τάβλι! Υπάρχουν εκατοντάδες παιχνίδια πλέον εκεί έξω που θα σας αφήσουν άναυδους. Και σας έχω και καλά νέα, ΝΑΙ σας κάνουν εξυπνότερους! Ας δούμε παρακάτω το γιατί.

1)ΤΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΥΣ

 Το περισσότερο καιρό το να παίζεις επιτραπέζια έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του μυαλού, ειδικά σε νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με την Doctor Gwen Dewar της επιστήμης ανατροφής παιδιών τα επιτραπέζια βοηθάνε στην ανάπτυξη της λογικής / μαθηματικής εξυπνάδας ενός ανθρώπου και λαμπρά παραδείγματα τέτοιας λαμπρής ανάπτυξης βρίσκουμε σε επιστήμονες, μαθηματικούς και ερευνητές.
Κατά τη γνώμη του Howard Gardner, θεωρητικού της “Πολλαπλής Νοημοσύνης”, αυτοί οι έξυπνοι άνθρωποι επιδεικνύουν εξαιρετικά προσόντα σε ότι έχει να κάνει με την ποσοτικοποίηση, τον υπολογισμό και την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Επισημαίνει ότι λογικά οι μαθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι άριστοι στο να αντιλαμβάνονται συνδέσεις και σχέσεις, χρησιμοποιώντας αφηρημένη και συμβολική σκέψη όπως επίσης σκεπτόμενοι επαγωγικά.

Για του λόγου το αληθές, το 2006, μια μελέτη από τον Neller et. al έδειξε ότι το παιχνίδι “Clue” ήταν ένα αποτελεσματικό εργαλείο στο να διδάσκει μαθητές την έννοια της επαγωγικής λογικής.

2)ΤΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ» ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΥΣ

Εφόσον τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν έναν αριθμό συμμετεχόντων, έρευνες από κοινωνικούς επιστήμονες δείχνουν ότι βοηθάνε στην ανάπτυξη διαπροσωπικών προσόντων εξυπνάδας. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι τα παιχνίδια έχουν ανταγωνισμό ή συνεργασία ανά διαστήματα. Σαν αποτέλεσμα βοηθάνε τον άνθρωπο να καταλάβει και να επικοινωνήσει με τους άλλους πιο αποτελεσματικά.
Με αναρίθμητους λοιπόν ερευνητές να υποδεικνύουν τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών όσον αφορά την εξυπνάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη περάσετε μερικές ώρες παίζοντας με την οικογένεια σας ή τους φίλους σας. Σε όποια ηλικιακή κατηγορία και να βρίσκεστε, αυτά τα παιχνίδια παρουσιάζουν άπειρα οφέλη, και φυσικά ας μη ξεχνάμε ότι… Θα περάσετε σίγουρα καλά!