Το mythpunk και η… νονά του

 Το mythpunk, ένα μπόλιασμα παρακλαδιών της λογοτεχνίας του Φανταστικού, καθιερώθηκε ως όρος από την Catherynne M. Valente και δηλώνει τον επαναπροσδιορισμό κλασικών παραμυθιών, λαογραφικών παραδόσεων και θρύλων μέσα από σύγχρονες, ριζοσπαστικές αφηγήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, γνωστά στερεότυπα αμφισβητούνται ή καταργούνται και παραχωρούν τη θέση τους σε μέχρι πρότινος περιθωριακούς χαρακτήρες, που κατοικούσαν στις παρυφές της αφήγησης.

Κύρια γνωρίσματα του είδους, η ατμόσφαιρα μπαρόκ, η περίτεχνη γλώσσα, η έντονη παρουσία συμβολισμών, τα ομιλούντα ζώα, η μη γραμμική αφήγηση.

Χαρακτηριστικότερα δείγματα του mythpunk συναντάμε στο έργο του Guillermo Del Toro (Ο λαβύρινθος του Πάνα), στη δισκογραφία των Decemberists και, φυσικά, στη λογοτεχνία,  με την πολυβραβευμένη σειρά της Catherynne M. Valente, Ένα κορίτσι αφηγείται.

Διαβάστε τον πρώτο τόμο της σειράς, με τίτλο Στον κήπο του μεσονυχτίου – Ιστορίες της στέπας, που  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, και γίνετε μύστες του είδους!