Καλώς ήρθατε στο Τέρλινγκ!

Πού θα ταξιδέψουμε σήμερα; Είναι λίγο δύσκολο να σας απαντήσω. Χάρτες υπάρχουν, περιγραφές υπάρχουν, αλλά πού εντοπίζεται η χώρα που θα εξερευνήσουμε σήμερα σε σχέση με την Γη που ξέρουμε, είναι ένα μυστήριο.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα εξής: κάποτε, μία ομάδα ανθρώπων που σιχάθηκε την σύγχρονη τεχνολογία, άνοιξε πανιά για άλλα μέρη και ίδρυσε μία νέα κοινωνία που θυμίζει κάτι από Μεσαίωνα. Κάστρα, βασίλισσες, πόλεμος, μαγικά κοσμήματα, δολοπλοκίες, παράνομοι, διεφθαρμένοι ιερείς και πολιτικές έριδες χαρακτηρίζουν αυτή την κοινωνία, που είναι αποτέλεσμα της λογοτεχνίας του φανταστικού με μία πρέζα δυστοπίας!

Καλώς ήρθατε στο Τέρλινγκ!

«Αυτό που καθιστά κάποιον αληθινό ήρωα είναι ότι οι ηρωικότερες πράξεις του γίνονται κρυφά. Δεν τις μαθαίνουμε ποτέ. Όμως, με κάποιον τρόπο, φίλοι μου, τις γνωρίζουμε».

Η Κέλσι μεγάλωσε μακριά από την οικογένειά της, αποκομμένη από τον κόσμο και προστατευμένη από τον φιλόδοξο θείο της και την Κόκκινη Βασίλισσα, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή και να αναλάβει μια μέρα τον θρόνο του Τέρλινγκ. Η χώρα της είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο λαός της πεινάει και υποφέρει από τον φόρο αίματος που αναγκάζεται να πληρώνει στο γειτονικό Μορτμέσνι, και δεν ξέρει τίποτα για τους γονείς της. Μέχρι που έρχεται η ώρα να βγει από το σκοτάδι και να παλέψει για την αγάπη αλλά και το μέλλον του λαού της, έχοντας δολοφόνους στο κατόπι της και μην μπορώντας να ξεχωρίσει ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός. Έτσι ξεκίνησε η βασιλεία της Σημαδεμένης Βασίλισσας.

Αποφάσεις. Αποφάσεις. Αποφάσεις. Ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις; Ποιον θα εμπιστευτείς στη φρουρά σου;Τι άνθρωπος και τι ηγέτης θέλει να γίνεις; Αυτά τα ερωτήματα ταλαιπωρούν την Κέλσι στη Βασίλισσα του Τέρλινγκ, και η Erika Johansen δίνει τις απαντήσεις με έναν άκρως γλαφυρό τρόπο. Συνδυάζοντας το παλιό και το νέο, το μοντέρνο και το παραδοσιακό, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο αλλιώτικο και ταυτόχρονα οικείο, μας καθιστά μάρτυρες στην άνοδο μιας βασίλισσας άπειρης μεν αλλά πρόθυμης να κάνει τα πάντα για να σώσει ένα έθνος από τον αφανισμό. Με τριτοπρόσωπη αφήγηση και εναλλαγή ανάμεσα στα πρόσωπα των οποίων τις σκέψεις διαβάζουμε, μας δίνει μια καλύτερη εικόνα για τα κίνητρα και τις επιλογές των πρωταγωνιστών και των δευτερευόντων χαρακτήρων, καλών και κακών, φίλων και εχθρών. Μέσα από συνωμοσίες, απόπειρες δολοφονίας και μαγικά όνειρα κεντρίζει το ενδιαφέρον μας, μας κάνει να αγωνιούμε για την Κέλσι και να ελπίζουμε πως θα τα καταφέρει παρά τις αντιξοότητες, πως θα επιβιώσει και θα κάνει το σωστό! Ποιο όμως είναι το σωστό;

Παρόλο που δηλώνω αθεράπευτα ρομαντική, η έλλειψη love story στην Βασίλισσα του Τέρλινγκ δεν με ενόχλησε ιδιαίτερα. Το ότι ελπίζω βέβαια ότι στο επόμενο βιβλίο θα έχουμε περισσότερες σκηνές ανάμεσα στην Κέλσι και τον γοητευτικό και μυστηριώδη παράνομο που συστήνεται ως Λυτρωτής, ε αυτό είναι άλλο θέμα! Αυτή η ελπίδα μου, σε συνδυασμό με τις απορίες που μου δημιουργήθηκαν σχετικά με το Πέρασμα, το συγκλονιστικό φινάλε και τη δίψα μου για ακόμα περισσότερη δράση και ίντριγκα, με κάνουν να ανυπομονώ να πέσει το επόμενο βιβλίο στα χέρια μου! Και επειδή η μιζέρια θέλει παρέα τι λέτε, θα με συντροφεύσετε σε αυτήν την βασανιστική αναμονή;

Καλό ταξίδι.

Αναδημοσίευση από το Book City / Συντάκτης: Κατερίνα Παπασωτηρίου