Ο άνθρωπος πίσω από τον Σπουκ

Ο Joseph Delaney είναι ο συγγραφέας της σειράς Τα χρονικά του ευλογημένου λιθαριού, η οποία έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 3.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως.

Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει στη Λογοτεχνία του Φανταστικού και στην Επιστημονική Φαντασία;

Αυτά τα δύο είδη, επεκτείνοντας τα όρια του εφικτού, παρέχουν πληθώρα ευκαιριών για τη δημιουργικότητα ενός συγγραφέα. Και τα δύο είδη (ιδίως, όμως, η Επιστημονική Φαντασία) προσφέρουν στον συγγραφέα τη δυνατότητα να δώσει απαντήσεις στο «Κι αν γινόταν αυτό;» και στη συνέχεια να προσπαθεί να εκμαιεύσει τις συνέπειες κάποιων αλλαγών στον κόσμο ή τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και σκεφτόμαστε. Είναι σαν να ανοίγεις μια πόρτα και να βαδίζεις στο άγνωστο. Επίσης, μου αρέσει η δυνατότητα να πλάθω κόσμους πολύ διαφορετικούς από τους δικούς μας, με τους δικούς τους πολιτισμούς, πλάσματα και συγκρούσεις.

Φαντάζομαι πως σας κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση, αλλά το πρώτο βιβλίο των Χρονικών του Ευλογημένου Λιθαριού έγινε ταινία με τον τίτλο Ο έβδομος γιος. Πρωταγωνιστές της ήταν ο Τζεφ Μπρίτζες και η Τζουλιάν Μουρ, επομένως σίγουρα υπήρχε «ρεύμα» λόγω της διασημότητάς τους, ωστόσο η πλοκή της παρουσίαζε αρκετές αποκλίσεις από εκείνη του βιβλίου. Ποια είναι η άποψή σας για το αποτέλεσμα;

Θεωρώ πως το αποτέλεσμα ήταν μια ψυχαγωγική ταινία με άφθονη δράση και ειδικά εφέ που τα παιδιά θα βρουν διασκεδαστικά. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Αφαίρεσαν πάρα πολλά στοιχεία που συνέβαλαν στην πρωτοτυπία των βιβλίων, καθώς και μεγάλο μέρος των διαλόγων, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από ατάκες της μίας αράδας, που δεν κατάφεραν να δώσουν σε αυτό το σπουδαίο επιτελείο ηθοποιών την ευκαιρία να αναπτύξουν και να αναδείξουν τους χαρακτήρες που υποδύονταν. Εάν συμπεριλάβουμε το διάστημα σχεδιασμού της, η ταινία ολοκληρώθηκε σε μια περίοδο επτά ετών, με τρεις αλλαγές σκηνοθέτη (ο Tim Burton ήταν ο πρώτος που είχε αναλάβει) και αρκετών σεναριογράφων. Οι αλλαγές ήταν αναπόφευκτες.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι Τα χρονικά του ευλογημένου λιθαριού σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Περιμένατε κάτι τέτοιο όταν ξεκινούσατε;

Έτρεφα ελπίδες για επιτυχία, όμως η πραγματικότητα ξεπέρασε τα όνειρά μου. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα υπήρχαν δεκατρία βιβλία στην πρώτη σειρά. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα κυκλοφορούσε σε μετάφραση σε τριάντα χώρες και ότι το πρώτο βιβλίο θα γινόταν ταινία.

Τι σας κάνει πιο περήφανο στα Χρονικά του ευλογημένου λιθαριού; Και, αν είχατε τη δυνατότητα, υπάρχει κάτι που θα γυρίζατε πίσω στον χρόνο και θα το αλλάζατε;

Το αγαπημένο μου βιβλίο από την πρώτη σειρά είναι «Η μάχη του Σπουκ», αλλά είμαι κυρίως υπερήφανος για το «Γκιμάλκιν». Αφηγούμουν την ιστορία από την οπτική γωνία του Τομ Γουάρντ και είχα συνηθίσει. Όμως ήθελα μια αλλαγή, οπότε βγήκα από την ασφάλεια της συνήθειας και προσπάθησα να μπω στο μυαλό της μάγισσας-δολοφόνου, για να της δώσω το δικαίωμα να αφηγηθεί τη δική της ιστορία. Προσπάθησα να κάνω το βιβλίο γρήγορο στην ανάγνωσή του και τον αναγνώστη να συμμεριστεί την Γκριμάλκιν ως προσωπικότητα, οπότε να θέλει να επιβιώσει και να νικήσει. Απόλαυσα τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου και είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

Δεν σχεδιάζω πολλά εκ των προτέρων, ως εκ τούτου είμαι επίσης υπερήφανος για το γεγονός ότι κατάφερα να γεννώ ιδέες και να «ανακαλύπτω» την πλοκή σε μια τόσο μακρά σειρά. Όμως, ναι, υπάρχουν κάποια βιβλία της στα οποία θα επέστρεφα και θα έκανα αλλαγές. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η ανάγκη για προθεσμίες έκδοσης. Ένα βιβλίο πρέπει να είναι έτοιμο μία ορισμένη ημερομηνία, προκειμένου να αποσταλεί στο τυπογραφείο. Έτσι, δεν είναι το καλύτερο βιβλίο που μπορείς να γράψεις· είναι το καλύτερο βιβλίο που μπορείς να γράψεις πριν από τη λήξη της προθεσμίας!

Ως συγγραφέας, τι είδους προκλήσεις αντιμετωπίσατε προτού εκδοθεί το πρώτο βιβλίο σας; Υπάρχουν σκέψεις που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας για όσους επίδοξους συγγραφείς αναζητούν συμβουλές;

Εργαζόμουν ως καθηγητής και ήταν δύσκολο να βρω χρόνο για να γράφω. Ονειρευόμουν πολλά χρόνια να γίνω συγγραφέας, αλλά είχα κάνει ελάχιστες κινήσεις προς εκείνη την κατεύθυνση. Έγραφα ένα βιβλίο μέχρι τη μέση και μετά το παρατούσα. Πάντοτε οι απαιτήσεις της ζωής μου (οικογένεια και εργασία) το καθιστούσαν δύσκολο. Έπρεπε να εξασφαλίσω χρόνο για να γράφω, κάτι που κατάφερα ξυπνώντας πάρα πολύ νωρίς το πρωί και γράφοντας προτού πάω στη δουλειά. Άρα, αυτή είναι και η σημαντικότερη συμβουλή που μπορώ να προσφέρω: Εξασφαλίστε χρόνο για να γράφετε.

Δεύτερον, έχετε πάντοτε μαζί σας ένα σημειωματάριο και καταγράφετε όποιες ιδέες σάς έρχονται στο μυαλό. Ξεχνιούνται εύκολα!

Τρίτον, διαβάζετε όσο περισσότερο μπορείτε. Η ανάγνωση της μυθοπλασίας θα σας βοηθήσει στη συγγραφή της!

Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στη συγγραφή;

Δεν θεωρώ κάποια συγκεκριμένη πτυχή της συγγραφικής διαδικασίας ιδιαζόντως δύσκολη. Απολαμβάνω την όλη διαδικασία, από την έμπνευση που μου επιτρέπει να συλλάβω μια νέα ιδέα ή μια δραματική αλλαγή στην πλοκή έως τη διαδικασία της επιμέλειας όπου, σε συνεργασία με τον επιμελητή μου, κάνω αλλαγές και προσπαθώ να βελτιστοποιήσω το κείμενο. Όμως, ναι, υπάρχουν και δύσκολες μέρες, όταν οι λέξεις δεν ρέουν εύκολα από το μυαλό μου. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο πρόβλημα, ιδίως όταν πλησιάζει η λήξη μιας προθεσμίας. Από την άλλη, υπάρχουν μέρες που περπατώ στο κέντρο της πόλης ένα ηλιόλουστο απόγευμα και βλέπω κόσμο να κάθεται έξω και να πίνει μπίρες. Το ηδονιστικό κομμάτι του εαυτού μου θέλει να συμμετάσχει σε αυτό, αλλά ακόμη και μετά από μόνο ένα ποτήρι, δεν θα είμαι ικανός να εργαστώ τόσο καλά. Έτσι, προσπερνώ τον πειρασμό. Πρόκειται για το ίδιο είδος πειθαρχίας που με ώθησε να ξυπνώ νωρίς το πρωί για να γράφω προτού πάω να δουλέψω. Είναι δύσκολο μερικές φορές, αλλά το κάνω.

Πώς νιώθετε για τη συγγραφική εξέλιξή σας στη διάρκεια της καριέρας σας;

Θεωρώ πως απέκτησα περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Ανακαλύπτω την πλοκή των βιβλίων μου στην πορεία· αναπτύσσω τους χαρακτήρες μέσω των διαλόγων, καθώς απευθύνονται σε εμένα και σε άλλους χαρακτήρες. Στην αρχή, ανησυχούσα πως αυτό δεν θα ήταν πάντοτε αποτελεσματικό. Αγχωνόμουν για την τήρηση των προθεσμιών. Ύστερα από έντεκα και πλέον χρόνια έκδοσης των έργων μου, είμαι πιο σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα κάθε βιβλίου.

Ως αναγνώστης, προτιμάτε τα ebooks ή τα παραδοσιακά, έντυπα βιβλία;

Μου αρέσουν και οι δύο μορφές, οπότε διαβάζω και με τους δύο τρόπους. Το καλό με τον e-reader είναι ότι μπορεί να αποθηκεύει μεγάλο αριθμό βιβλίων χωρίς να αυξάνεται το βάρος του. Έτσι, πάντοτε διαβάζω e-books όταν κάνω περιοδείες ή διακοπές.

Τι είδους βιβλία διαβάζετε; Κάποιοι αγαπημένοι συγγραφείς;

Διαβάζω συνεχώς, ως επί το πλείστον λογοτεχνία του Φανταστικού και Επιστημονική Φαντασία. Σε αυτή τη φάση, εντρυφώ στα βιβλία του Stephen Baxter. Οι πιο αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Tolkien και ο Frank Herbert.

Τι κάνετε συνήθως όταν δεν γράφετε; Ασχολείστε με κάποιο χόμπι;

Μου αρέσει να ταξιδεύω (κάποιες περιοδείες προώθησης των βιβλίων μου γίνονται στο εξωτερικό, που είναι και ένα από τα προνόμια του να είμαι συγγραφέας. Επίσης, μου αρέσει να πίνω κόκκινο κρασί ή μπίρες στη λιακάδα! Η περιήγηση και η εξερεύνηση νέων τόπων είναι επίσης διασκεδαστικές και μου αρέσει να βρίσκομαι κοντά στη θάλασσα. Φυσικά, διαβάζω πολύ. Για να είμαι ειλικρινής, το κυριότερο χόμπι μου ήταν και εξακολουθεί να είναι η συγγραφή. Ακόμη και τώρα, δεν τη θεωρώ επάγγελμα.

Συνέντευξη: Dag Rambraut – SFFWorld.com © 2015

Βρείτε τα βιβλία της σειράς Τα χρονικά του ευλογημένου λιθαριού εδώ.