Σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα με βρετανικές επιρροές

Το μυθιστόρημα «Άνθρωποι-δορυφόροι» είναι το δεύτερο μιας σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστές ένα διαφορετικό δίδυμο ντετέκτιβ. Στο πρώτο μυθιστόρημα της σειράς, «Οι ανθρώπινες μύγες», ο νορβηγός συγγραφέας Hans Olav Lahlum μας συστήνει τον επιθεωρητή Κόλμπιορν Κρίστιανσεν, γνωστό και ως Κ2, και την Πατρίσια, μια νεαρή κοπέλα εγκλωβισμένη σε μια αναπηρική καρέκλα, που εμφανίζεται απροσδόκητα στη ζωή του και γίνεται η ανεπίσημη βοηθός του.

Η υπόθεση στο «Άνθρωποι-δορυφόροι» μας μεταφέρει στο Όσλο του 1969. Ένας πολυεκατομμυριούχος και πρώην μέλος της Αντίστασης, ο Μάνγκταλον Σέλντερουπ, επικοινωνεί με τον επιθεωρητή Κρίστιανσεν και τον ενημερώνει ότι κάποιος σκοπεύει να τον δολοφονήσει μέσα σε λίγες μέρες. Την επόμενη μέρα ο Σέλντερουπ σωριάζεται νεκρός κατά τη διάρκεια ενός δείπνου που παραθέτει στο σπίτι του. Πολύ γρήγορα ο επιθεωρητής αντιλαμβάνεται ότι και οι δέκα καλεσμένοι στο δείπνο είναι ύποπτοι, καθώς όλοι διαθέτουν ισχυρό κίνητρο για να τον δολοφονήσουν. Σχεδόν κανένας από αυτούς δεν έχει να πει κάποιο καλό λόγο για το θύμα, ενώ η ανάγνωση της διαθήκης πυροδοτεί πολλές αντιδράσεις. Σύντομα η αστυνομία αρχίζει να λαμβάνει μυστηριώδη γράμματα που προειδοποιούν για νέους θανάτους και ο επιθεωρητής, μαζί με την οξυδερκή Πατρίσια, αρχίζουν έναν αγωνιώδη αγώνα δρόμου για να προλάβουν να λύσουν το μυστήριο προτού χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι άνθρωποι.

Ο Hans Olav Lahlum δημιουργεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεφεύγει από τη σκανδιναβική παράδοση των τελευταίων χρόνων. Με εμφανείς επιρροές από την Agatha Christie –το πολυτελές μέγαρο με τους πολλούς καλεσμένους, το γεγονός ότι όλοι είναι ύποπτοι, τα μυστικά του παρελθόντος που στοιχειώνουν το παρόν–, ο συγγραφέας χτίζει σταδιακά έναν γρίφο που απαιτεί παρατηρητικότητα και ευφυΐα για να λυθεί. Όλοι οι ύποπτοι ψεύδονται σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον εαυτό τους ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Το στοίχημα για τον επιθεωρητή και την Πατρίσια είναι να εντοπίσουν τα ψέματα και να προσδιορίσουν όχι ποιος είχε το κίνητρο για τον φόνο, αφού όλοι διαθέτουν ένα, αλλά ποιος είχε το ισχυρότερο κίνητρο από όλους. Πιστός στα διδάγματα της βρετανικής σχολής ο συγγραφέας κλείνει το μάτι στον αναγνώστη και τον προειδοποιεί ότι ο ένοχος είναι πολλές φορές αυτός που φαίνεται να μην έχει να κερδίσει τίποτα.

Το «Άνθρωποι-δορυφόροι» διαβάζεται απνευστί και απαιτεί την παρατηρητικότητα και την προσήλωση του αναγνώστη που αρέσκεται στο να λύνει γρίφους και να μαντεύει ποιος είναι ο δολοφόνος. Πρόκειται για ένα πολύ καλό σκανδιναβικό μυθιστόρημα στα χνάρια της κλασικής βρετανικής σχολής.

Αναδημοσίευση από Diavasame.gr / Συντάκτης: Αφροδίτη Δημοπούλου